Ljungafors gård

strax utanför Skillingaryd - Ett smultronställe i Småland!

Huset

BYGGNADEN

Lägenhetsyta: 100 m2
Antal bäddar: 8, möjlighet till 2 extra bäddar i vardagsrummets bäddsoffa.

Nedre plan
Entréhall med skrivbord. Vardagsrum med radio, CD och TV (Boxer), kök med matplats för åtta personer, elspis med fläkt, kyl- och frys, mikrovågsugn, modern vedspis för matlagning och mysig värme. Badrum med dusch, WC, arbetsbänk och tvättmaskin (5 kg). Sovrum 1 med nya dubbelsängar och två Duxfåtöljer i skinn, stor altan med grill, direkt utgång från köket. Stora gräsytor runt huset. Skogen alldeles inpå.

Övre plan
Trappa upp till hall varifrån man går vidare till tre sovrum och en nyinstallerad WC. Sovrum 2 (det största) med en dubbelsäng, läshörna med Duxfåtöljer i skinn, och TV med tyska kanaler. Sovrum 3 med dubbelsäng och sovrum 4 med våningssäng, primärt avsedd för barn men med mått för vuxna. I det rummet finns även ett skrivbord.

Trappan upp, samt hallen, liksom sovrum 4 (som varit kök) har, på inrådan av Länsmuseet i Jönköping, kvar sin prägel av det förgångna. Pärlspont i trappa och hall och boaseringar från 50-talet i sovrum 3. Det kan tilläggas att skåpluckorna i det nya köket, tack vare IKEA, fått prägel av pärlspont.

Altan (18 m2)
Byggd av tryckimpregnerat trallvirke och matbord för åtta personer. Skall framöver förses med ljusgenomsläppligt isolerat skärmtak. Direktutgång från köket.

Övrigt
Ny 3-kammarbrunn för avlopp samt nyborrad vattenbrunn på 61 meter. Då bergrunden är järnrik (området tillhörde en gång i tiden Tabergs bergslag) finns nytt vattenfilter. Mycket gott vatten. I ladugården finns cyklar, krocketspel m.m. samt vedbod med ved för köksspisen. Det gamla hemlighuset är sanerat och håller på att blir lekstuga för barnen.

OMGIVNING

Häger i Österån

Så nära men ändå långt borta!

Gården ligger invid vägen strax före Uljeshult där vi själva bor. Före ligger de små byarna Hallefors och Granvik. Trafiken förbi gården är i princip för dem som bor i och besöker byarna, då Uljeshult är en "återvändsgränd". Men det finns en sekundär väg genom skogen till andra byar, vilken bl a skolbussen nyttjar.

Tack vare Österåns vattensystem har det i bygden funnits gott om smedjor, kvarnar och sågverk. Se särskild uppsats nedan om Industrin i Österåns dalgång. Här finns flera stora skogsfastigheter och både tyska och danska medborgare har här sina sommarvisten. Det finns även permanent boende tyskar här, vilka vi har stor glädje av, inte minst för att bistå oss med översättningar.

Närmsta granne med gården är Ljungafors gamla skola samt dess lärarbostad. Skolan står tom och i lärar-bostaden bor en äldre man med två lappspetsar.

Skillingaryds centrum (7 km dit) har allt vad man behöver för dagligvaror, apotek, systembolag, bibliotek och bensin-stationer. Där finns restaurang samt två pizzerior. Tandläkare, vårdcentral, frisörer m.m.
TIPS PÅ UTFLYKTSMÅL

Det finns många sevärdheter och utflyktsmål i området:
25 km till Västernstaden High Chaparall
7 km till Götaströms golfklubb, Skillingaryd
20 km till Badplats Linnerydssjön
10 km till Badplats Långasjön
15 km till Badplats Flatenbadet med barnvänlig strand, kanot, minigolf, kiosk, mat & fika.
20 km till Hooks Golfbana, Hok
35 km till Skidanläggning Isaberg, Hestra.
10 km till Götaströms Värdshus/hotell -
vid E4/88
20 km till Byarums Hembygdsgård
15 km till Best Western Hotel Småland
20 km till Hooks Herrgård - A´la carte + Golfklubbens lunchrestaurang
7 km till Hembygdsparken i Skillingaryd
30 km till Nydala Kloster
20 km till Naturrum på Store Mosse Nationalpark

Vidare information finns på Turistbyrån i centrala Skillingaryd. Ligger invid Hemköp längs Storgatan. Genomfartsgatan=gamla E4-an).

HITTA HIT

Skillingaryd.nu hittar du senaste nytt om det mesta i våra trakter.


 

HYRESVILLKOR

 

  • 1 Hyresobjektet hyrs ut till hyresgästen under angiven period till angivet pris. 20 procent av hyran betalas senast 10 dagar efter bokningstillfället och resterande del senast 30 dagar före hyresperiodens början. 
  • 2 Hyresgästen skall vara aktsam och ta god hand om den hyrda bostaden.
  • 3 Vid eventuell skada orsakad av hyresgästen svarar denne för skadan. Vid skada skall även hyresgästen genast kontakta hyresvärden.
  • 4 Hyresgästen får ej upplåta hyresrätten av bostaden till någon annan.
  • 5 Det åligger hyresvärden att se till så att bostaden och inventarier är försäkrade.
  • 6 Bostaden måste lämnas städad.
  • 7 Avbokning kan ske muntligen eller skriftligen. Om Du avbokar tidigare än 30 dagar före avtalad ankomst, behöver Du inte betala mer än en expeditionsavgift på 500 kronor. Vid senare avbokning måste du betala 70% av hyran.

HISTORIK

Gården är en mindre skogsfastighet (20 ha) som vi köpte sommaren 2007 på grund av dess kulturhistoriska värde, mitt i skogen med en å som flyter igenom fastigheten. Där fanns redan på 1200-talet en skvaltkvarn, som 1921 mekaniserades med turbiner, vilka fortfarande finns kvar i ån och skall renoveras emedan de också hade till uppgift att driva ett kraftverk samt ett sågverk. Kraftverket finns kvar, men har ej varit i drift de senaste 50 åren. Sågverket är rivet och av kvarnen finns bara tre kvarnstenar kvar och lite annat tillbehör.

1947 byggdes på gården en snickerifabrik för vagnindustrin. Man tillverkade bl.a. hjulnav och ekrar, skogskälkar samt dragstänger till vagnar. Då den epoken var över övergick man till att tillverka träemballage och lastpallar m.m. Nu är fabriksbyggnaden uthyrd som lager.

Boningshuset byggdes under åren 1907-1910. Det totalrenoverades under 2007-2008 och de första tyska hyresgästerna flyttade in den 11 maj 2008.

Det finns båt och fisk samt är vattnet badbart även om det är brunfärgat på grund av humus. –Man ser verkligen solbränd ut i vattnet! Ån heter Österån och vattenfallet på gården är ett av ett 10-tal i Österåns dalgång. Källflödet är i Byarum, Vaggeryds kommun, och åns vatten rinner ned till sjön Bolmen i Kronobergs län, varifrån det går vidare till skånska vattenverk.


Mycket är sig likt på Ljungafors när man jämför med flygfotografiet taget på 1950-talet.
Men några byggnader är rivna och några andra har kommit till.

Kvarn elverk och sågverk
Det har funnits en s k skvaltkvarn på gården, troligen sedan 1200-talet. Den har drivits av en horisontell turbin som fått sin drivkraft av vattnet i Österån. År 1925 moderniserades den med gjuten turbin. Samtidigt försågs ån med två likadana turbiner som drev dels en generator för elström, dels ett mindre sågverk. Elströmmen distribuerades till byarna runt omkring.

Kvarnbyggnaden står delvis grensle över Österån och i dess källare finns turbinerna och elverket. Byggnaden, se bild, skall renoveras och turbinerna skall antingen sättas i stånd eller ersättas av en modern turbin. Det är mycket arbete som måste utföras för att sätta allt i stånd igen. Intaget till turbinerna, den s k spettluckan, skall bytas ut och en ny tub för vattenföringen skall läggas ned i ravinen.

Verkstadsbyggnad
Verkstadsbyggnaden uppfördes 1947 som snickerifabrik för komponenter till hästdragna fordon. Nav, ekrar och lötar till vagnshjul samt skogskälkar och skaklar till slädar och kälkar m.m. Då bilarna tog över transporterna övergick man till att tillverka förpackningar i trä samt lastpallar. Verksamheten upphörde helt i början av 1980-talet. Snickerimaskinerna och all annan inredning fanns kvar då vi tillträdde gården i mitten av 2007. Alla maskiner är nu sålda och lokalen används till lager. Dubbelgaraget i västra delen används av oss själva som gårdsverkstad.


Ladugården
Ladugården används som förråd, traktorgarage, vedbod och, i mittendelen, utrymme för de cyklar och lekredskap som våra gäster kan använda.

Höglagret
Användes förr som lager för de i fabriken tillverkade lastpallarna. Det skall rivas och ett motsvarande utrymme för vagnar, traktorredskap och virke skall byggas som förlängning av ladugården, västerut, mot skogen,.

Vattenfallet
Det ligger längst i öster och där fanns regleringsluckor för vattenståndet. De skall återställas. Med dessa kunde man höja vattennivån i dammen så att trycket i tuben till turbinerna ökade.

Skogen
Gården omfattar cirka 20 ha (200 000 kvm) och merparten är skog samt s.k. impediment, d.v.s. den remsa skog som ligger mellan vägen och dammen, norrut. Ett avsnitt närmast gården norrut tillhör inte fastigheten.

Ängsmark
Ängen framför verkstaden var förr lekplats för barnen vid den nedlagda skolan i hörnet. Ängen nedanför skolan tillhör gården. Sommartid nyttas ängarna till bete för nötkreatur.